Міжнародний день миру – ШБІЦ

Browse By

Міжнародний день миру

21 вересня – Міжнародний день миру

Хай буде мир на всій землі! 
Хай дім новий будується, 
Хай сад новий росте в селі, 
Нова зростає вулиця.

Засновником цього свята став Папа Римський Павло VІ. Можливо, саме тому основною його ідеєю є теза: «Пробач, і ти отримаєш мир».
Останнім часом з’явилася певною мірою нова традиція святкування Міжнародного дня миру. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй постановила щорічно святкувати цей день 21 вересня як «день глобального припинення вогню й ненасильства». У зв’язку з цим було закликано всі країни та всіх людей припинити військові дії на цілу добу. Що дав цей захід? Цілих двадцять чотири години безпечної перерви отримали ті люди, які надають життєво необхідну швидку допомогу тим, хто її потребує. Крім того, протягом цього періоду посередники отримали можливість дійти згоди, заключити перемир’я, а найголовніше — для тих, хто бере безпосередню участь у збройних (і не тільки) конфліктах — це шанс ще раз замислитися про доцільність продовження насильства.
Символом міжнародної солідарності всіх людей світу став Дзвін мируДзвін Миру — символ спокою, мирного життя і дружби, вічного братерства і солідарності народів. І в той же час — це заклик до дії в ім’я збереження миру і життя на Землі, збереження Людини і Культури. Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, пожертвуваних дітьми всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавили ордени і медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні свідчить: «Хай живе загальний мир у всьому світі»У 1996 році такий же дзвін був встановлений у резиденції ООН у Відні. Дзвін Миру встановлений у багатьох містах Японії, крупних містах Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та ін. країн.

278815178