155 років від дня народження Михайла Михайловича Коцюбинського – ШБІЦ

155 років від дня народження Михайла Михайловича Коцюбинського

Browse By

Михайло Михайлович Коцюбинський народився 17 вересня 1864 р. в місті Вінниця в сім’ї дрібного урядовця. Дитинство та юність майбутнього письменника минули в містечках і селах Поділля,куди переводили батька по службі. Освіту здобув у Барській початковій школі(1875-1876) та в Шаргородському духовному училищі (1876-1880). Після закінчення якого Михайло Коцюбинський переїздить до Кам’янця-Подільського, маючи намір навчатися в університеті, але ця мрія не здійснилася. Через тяжке матеріальне становище сім’ї у 1886–1889 він дає приватні уроки і продовжує навчатися самостійно, а 1891-го склав іспит екстерном при Вінницькому реальному училищі на народного учителя.
Важливу роль у формуванні світогляду М.Коцюбинського відіграла його поїздка до Львова . Тут він знайомиться з І.Я.Франком, налагоджує контакти з редакціями журналів «Правда», «Зоря», «Дзвінок» та ін. Поїздка поклала початок постійному співробітництву письменника із західно-українськими виданнями.
У 1892–1896 Коцюбинський був у складі Одеської філоксерної комісії, яка боролася зі шкідником винограду — філоксерою. Робота в селах Бессарабії дала йому матеріал для написання циклу молдавських оповідань: «Для загального добра», «Пе-Коптьор», «Дорогою ціною». Згодом (1898 року) Михайло Михайлович переїхав до Чернігова, прикипівши душею до цього придеснянського куточка. Тут він зустрів Віру Устимівну Дейшу, яка згодом стала його дружиною — вірним другом та помічником, де виросли його діти — Юрій, Оксана, Ірина, Роман.
В ці роки М.Коцюбинський почав активно займатися літературно – громадською діяльністю до його будинку приходили такі відомі у майбутньому письменники і поети, як Василь Блакитний, Микола Вороний, Павло Тичина. Згодом Коцюбинський почав мандрувати. Він об’їздив майже всю Європу. На жаль, це був не лише потяг його душі, а й потреба лікуватися.
Навесні 1913 Михайла Михайловича Коцюбинського не стало. Поховали письменника на Болдиній горі у Чернігові, улюбленому місці його щоденних прогулянок.