30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек – ШБІЦ

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Browse By

14 травня 1998 року указ Президента України № 471/98 офіційно проголосив 30 вересня Всеукраїнським днем бібліотек.
В нашому бібліотечно-інформаційному центрі в цей день проходили екскурсії до бібліотеки під назвою “Там де живе мудрість”. Бібліотекарі знайомили школярів з фондом, з новинками літератури, організовували літературні ігри та вікторини. Особливо це було цікаво для першокласників, адже вони відкрили для себе безмежний світ цікавих та яскравих книжок. Для них проводився бібліотечний урок на тему: “Перший крок у світ книжок”.

Перші бібліотеки в Київській Русі стали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована в 1037 році Ярославом Мудрим. В цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг — грандіозна для середньовіччя кількість, передає Ukr.Media.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед ведучих — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.
Кількість бібліотечних працівників перевищує 52 870.
Послугами книгосховищ користуються понад 17 мільйонів 490 тисяч читачів.