14 жовтня ‒ День Козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника Вітчизни – ШБІЦ

14 жовтня ‒ День Козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника Вітчизни

Browse By

На 14 жовтня припадає одразу три великих свята ‒ День Козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника Вітчизни.
Щоб віддати шану героям нашої держави в Шкарівському ліцеї пройшли заходи до цієї визначної дати.
Для старшокласників виховну годину “Які вони, Захисники?” провів Олександр Коноплястий, учасник АТО, вчитель ліцею. Олександр Вікторович поділився спогадами з дітьми, показав фото часів перебування в зоні АТО. Головні слова Олександра Вікторовича: “Я дуже хочу,щоб нарешті закінчилася війна…” Це найбільше бажання кожного українця.

День козацтва
Українське козацтво має довгу уславлену історію. Перші офіційні згадки про козаків можна знайти ще у 1492 році. Саме тоді запорожці нанесли нищівну поразку турецькій воєнно-морській галері і визволили з полону своїх побратимів. Ось з цієї розповіді і починаються літописи про мужні подвиги і легендарні походи козаків.
Відомо, що свято Покрови було на Січі найвеличнішим. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. Саме 14 жовтня (за старим календарем 1 жовтня) відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік.
З часом свято отримало ще одну назву – Козацька Покрова. А в Україні з 1999 року 14 жовтня офіційно відзначають День козацтва.

День Покрови
День Покрови – одне зі знаменних християнських свят. Існує легенда, чому так повелось.
Розказують, що коли у десятому столітті на Візантію напали сарацини і намагались захопити Царгород, захисники міста у відповідь на свої молитви побачили Пресвяту Богородицю, що зняла з голови покрову і розпростерла над ними. Загарбники відступили. Царгород вистояв. З тих часів Пресвяту Богородицю шанують, люблять і звеличують.
Так, на честь Покрови в Україні побудовано багато храмів: Покровський собор у Харкові, Церква Покрови Пресвятої Богородиці на Подолі, Свято-Покровський кафедральний собор у Рівному, Свято-Покровська церква у Батурині. Також ім’я святої звеличили у назвах селищ і вулиць.


День захисника Вітчизни
День захисника України – наймолодше із трьох свят, які українці відзначають 14 жовтня. Встановлене воно було 14 жовтня 2014 року указом п’ятого президента України Петра Порошенка та є офіційно святковим і вихідним днем.
Можливо це пов’язано ще й з тим, що 14 жовтня вважається днем створення Української повстанської армії (УПА), бійці якої боролися за свободу країни. Якби там не було, але з 2015 року це свято вважається всенародним і є червоним вихідним днем календаря. Автор: Редакція Journey в Україні .