Володимир Рутківський – класик української літератури, “творець другої реальності” – ШБІЦ

Володимир Рутківський – класик української літератури, “творець другої реальності”

Browse By

18 квітня народився Володимир Рутківський, класик української літератури, “творець другої реальності”
Лише шляхетний лицар, який мислить мудро та зважено, здатен творити Літературу, якою захоплюватимуться і діти, і дорослі не одне десятиліття. Книжки Володимира Рутківського не належать до модних, які виринають нізвідки, швидко читаються і незабаром зникають із пам’яті. Це література, про яку знають і шанують батьки, а сьогодні з задоволенням читають сучасні діти.
Володимир Рутківський абсолютно унікальне явище для сучасної української дитячої літератури. Його феномен у людяності самого письменника, порядності, тактовності та щирості. Автор ніколи не заграє з читачем, він ділиться з ним своїм сокровенним і той, відчуваючи це, відповідає взаємністю. Його завжди вабила історія рідного краю, рідної країни. Цим своїм захопленням він і ділиться з читачами в історичних творах, розповідаючи про народних лицарів часів козаччини та відкриваючи трагедії з власного життя часів Другої світової війни. Трилогія «Джури», повість-легенда «Сторожова застава», повість-сповідь «Потерчата», «Сині води» та інші твори завжди залишатимуться актуальними і викликатимуть інтерес у читача. Підтвердженням цього є не лише той факт, що наклад книжок шановного ювіляра вже давно перевищив сто тисяч примірників, а й те, що 2017 року вийшов український пригодницький фільм-фентезі за мотивами повісті «Сторожова застава».
Попри те, що твори Володимира Рутківського довгий час були недоступні українському читачеві, а самого письменника за радянських часів не раз звинувачували в націоналізмі та відмовлялися видавати його твори, сьогодні він улюблений автор для тисяч українців. Визнання Володимиру Рутківському принесла пригодницька трилогія про джур козака Швайки, що побачила світ впродовж 2007 – 2010 років. Він – лауреат численних літературних нагород, зокрема Національної премії України імені Тараса Шевченка 2012 року. Але навіть тепер у часи заслуженого визнання Володимир Рутківським лишається шляхетним лицарем, якому не байдуже, якою буде дитяча книга. Саме тому на відсотки від грошової частини Шевченківської премії в 2013 році він заснував приватну нагороду в царині дитячої літератури «Джури». (Тетяна Стус)

«Якщо когось із сучасних авторів, що пишуть для дітей, і можна назвати живим класиком, то це, без сумніву, Володимир Рутківський. Його тексти видаються мені монолітними й водночас живими. Мало в кого зустрінеш таку смаковиту мову, такі яскравущі та нештамповані образи. Словом, молоді є чого повчитися в Метра.
У день 83-річчя хочеться побажати Володимирові Григоровичу писати до ста літ і радувати нас усіх своїми неперевершеними творами!». (Сашко Дерманський)