10 грудня – Міжнародний день прав людини – ШБІЦ

10 грудня – Міжнародний день прав людини

Browse By

У далекому 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала усім державам святкувати 10 грудня як День прав людини, бо саме в цей день в 1948 році цією ж організацією було прийнято Загальну декларацію прав людини.
В рамках Тижня права та до Міжнародного дня прав людини в ШБІЦ ОНЗ Шкарівській ЗОШ І-ІІІ ступенів був проведений захід на тему: «Права, свободи та обов’язки громадян». Завідувач ШБІЦ, Мішустіна Л.Г. та бібліотекар ШБІЦ, Кравченко О.В., розглянули з учнями 5-А та 5-Б класів такі важливі питання сьогодення як права та обов’язки громадян. Після перегляду мультфільму «Права дітей у казках» обговорили з дітьми ключові моменти, які висвітлено у відео, розповіли їм як захищати себе при порушенні прав. Була оформлена книжкова виставка, інформаційний стенд.
Без дотримання цих прав неможливе нормальне існування та розвиток людини в суспільстві. Адже кожна людина має право на життя, особисту недоторканність, рівність перед законом, свободу думки, совісті і релігії, справедливий і неупереджений суд. Незнання не звільняє від відповідальності, а знання навпаки перетворюються на силу, якою можна захистити себе від шкідливого та небезпечного, зміцнити свою силу волі, покращити поведінку.

Загальна декларація прав людини включає в себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав. Вона внесена до Книги рекордів Гіннесса як документ, перекладений на понад 400 мов і діалектів, що свідчить про її універсальний характер і масштаби її поширення.
Розвиток концепції прав людини призвів до того, що права дитини були виділені в особливу категорію. У 1959 році ООН прийняла Декларацію прав дитини, в якій були проголошені соціальні і правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей. У листопаді 1989 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Конвенція містить 54 статті, що враховують практично всі моменти, пов’язані з життям і положенням дитини у суспільстві.
Усі її положення зводяться до чотирьох вимог, що забезпечують права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення участі в житті суспільства.