КОНКУРС ЧИТЦІВ ПОЕЗІЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ – ШБІЦ

КОНКУРС ЧИТЦІВ ПОЕЗІЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Browse By

Поетеса Леся Українка, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції, народилася 25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському під ім’ям Лариса Косач.
Муки виснажували її з дитинства. З раннього віку навчилася вона «крізь сльози сміятись». Вже в 10 років з’явилися перші ознаки туберкульозу лівої ноги, а незабаром лівої руки. Потім хвороба перекинулася на легені і нирки. В одному з листів 1912 року Леся називає своє життя постійною війною з сухотами. За цю «тридцятилітню війну» вона перенесла кілька складних і болючих операцій. Прикута до ліжка, довго перебувала в гіпсі, ходила то за допомогою милиць, то за допомогою складного і тяжкого апарата на нозі. Лікувалася в Криму, Одесі, в Бессарабії і Болгарії, Німеччині та Італії, в Єгипті і Грузії. В її житті була постійна і невблаганна війна тіла і духу.
«Я пройшла прекрасне і складне життя. Мені доля подарувала щастя – залишити свій слід на землі, на якій народилася та яку прославила. Мене називають: Одержимою, Співачкою досвітніх вогнів, Квітка Ломикамінь, Дочкою Прометея! А я – зірка, повірте, зірка, яка спалахнула і згасла» – писала Леся.
Поетеса поставила свою творчість на захист знедолених, вона прагнула збудити свідомість народу, її слова надихали, закликали до рішучих дій.
Для ознайомлення учнів нашого ліцею з життєвим і творчим шляхом Лесі Українки був проведений конкурс читців поезії «Горить моє серце…».
Вітаємо переможців:
1-4 класи
Черненко Вікторія (3-Б клас) – І місце;
Сирота Анастасія (4 клас) – ІІ місце;
Шатнюк Анна (4 клас) – ІІ місце;
Юревич Давид (3-А клас) – ІІ місце;
Омельченко Аліна (3-А клас) – ІІІ місце;
Доліненко Катерина (3-А клас) – ІІІ місце;
Врублевська Юліана (3-А клас) – ІІІ місце;
Мкртчан Вероніка (4 клас) – ІІІ місце.
5-6 класи
Пістоляк Маргарита (6-Б клас) – Гран-Прі;
Залізняк Валентина (5-А клас) – І місце;
Ященко Олександра (6-Б клас) – І місце;
Цуркан Марія (6-Б клас) – І місце;
Гальченко Анастасія (6-Б клас) – ІІ місце;
Малюк Вікторія (6-А клас) – ІІ місце;
Поліщук Даря (6-А клас) – ІІ місце;
Мазуренко Марія (5-Б клас) – ІІІ місце;
Антощук Маргарита (5-Б клас) – ІІІ місце.
8-9 класи
Проволовська Аліна (8 клас) – І місце;
Міщустіна Вікторія (9 клас) – ІІ місце.