23 квітня – День психолога – ШБІЦ

23 квітня – День психолога

Browse By

В Україні 23 квітня відзначається професійне свято – День психолога. Ці лікарі допомагають впоратися із життєвими негараздами, подолати стреси й депресії. І з кожним роком представники цієї професії стають все більш затребуваними.
Найбільший розвиток професія психолога отримала в США, Великобританії, Франції, Німеччині, Австрії, Швейцарії. Впродовж XX століття у суспільстві поступово формувалося сприйняття психологічної діяльності, як наслідок, вона отримала нормативно-правову основу – з’являлися юридичні документи щодо регулювання статусу, змісту і форми діяльності професійного психолога.
Сьогодні ж в Україні професія психолога (професійне свято відзначається з 2004 року, – ред.) набула особливої привабливості. Психологи працюють в освітніх та науково-дослідних закладах, у лікарнях та різних соціальних службах, на виробництві, у правоохоронних органах та у службах з подолання наслідків надзвичайних ситуацій, у сфері реклами та спорту, у засобах масової інформації, професійних громадських організаціях щодо допомоги учасникам бойових дій у зоні АТО та вимушеним переселенцям.
Основними видами діяльності практичного психолога є: просвітницька та психопрофілактична робота; психологічне консультування; психодіагностика; психокорекція, соціально-психологічна реабілітація.

Ваша професія дуже важлива,
Адже Ви допомагаєте людям зрозуміти,
Що не дає спокійно спати вночі,
Що відпустити варто, а що наздоганяти.

Ви розберетеся у всіх наших почуттях,
Підкажете правильний вибір завжди,
Навчаєте Ви успіху та наполегливості,
З Вами відступить будь-яка біда.

Спасибі за Ваші справи і поради,
За те, що несете гармонію нам,
Даєте на всі проблеми Ви відповіді, —
Господь Щастя нехай подарує Вам!

«– В головах багатьох українців ще й досі існує плутанина з психологічним консультуванням і психотерапією. Мабуть, через те, що в часи СССР практична психологія була практично відсутня. Тому розкажіть, чим, все-таки, відрізняються професії психіатра, психотерапевта і психолога.
– Психіатр – це лікар з медичною освітою. Він підтримує пацієнтів с серйозними психіатричними діагнозами медикаментозно.
Психотерапевтом може стати лікар або психолог. Для цього їм необхідно отримати додаткову освіту в галузі психотерапії строком не менш трьох років. Цей спеціаліст працює в тандемі з психіатром або веде приватний прийом і працює з умовно здоровими людьми, а також з тими, кого направив психіатр з різноманітними тривожними станами. Тому що психіатри з тривогами не працюють.
Ну і є психолог. Це фахівець із гуманітарною освітою, який отримав підготовку в галузі наукової і прикладної психології. Він проводить тестування стану пацієнта і дає рекомендації. Такий спеціаліст вагому частину бесіди з пацієнтом приділяє слуханню. Він уважно спостерігає за пацієнтом, щоб потім поділитися з ним своїми судженнями про те, які бар’єри стоять на шляху до розуміння й вирішення існуючих проблем у житті.
Коротше ці відмінності можна сформулювати так: психіатр підтримує особистість від тотального розвалу. Психотерапевт підтримує і трансформує особистість. Психолог не працює з особистістю, а дає рекомендації на рівні поведінкових навичок, тобто працює з поведінкою.”    Гештальт-терапевт, засновниця Українського центру дослідження поведінкових залежностей Ольга Альохіна