День Європи – 2020 – ШБІЦ

День Європи – 2020

Browse By

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.
Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, направлений на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції.
Рішення щодо увічнення дати проголошення Декларації Шумана шляхом святкування 9 травня як Дня Європи прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.
Щорічно з нагоди свята у Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС відбуваються офіційні урочистості.
Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “Європейському домі”.
Цього року в Україні відзначають вже 17-й день Європи.
Вперше в Україні відзначили День Європи у 2003 році. Указом президента свято було “призначене” на третю суботу травня. Ясна річ, у 2020 році через пандемію коронавірусу та карантин День Європи не буде таким гучним та людним, як раніше.
Історія Дня Європи в Україні
День Європи відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом. Україна трохи відсунула цей день, зробивши нефіксованим, та запровадила його відзначення щороку у третю суботу травня.
Цей день, на відміну від міжнародних днів, запроваджених ООН та ЮНЕСКО, або державних і релігійних свят, не покликаний захищати когось від чогось або вшановувати чиюсь пам’ять. Для України це скоріше день-нагадування, день-знак, день-вектор як для країни, котра прагне стати повноправною частиною європейської спільноти і має на це всі права та підстави.
Для України, як для держави, що з самого початку свого існування була “вписана” у євразійський континент та у європейську геополітичну площину, це знаковий день. Він є приводом, аби засвідчити прагнення України існувати у мирі та розвивати свою силу нарівні з країнами об’єднаної Європи.
День Європи починався в Україні як день, коли іноземці з європейських спільнот, які мешкають або тимчасово перебувають в України, розповідали про життя у Європі, про історію та культуру інших держав. Тепер ми маємо дещо більший арсенал “європейських” заходів у третю суботу травня.

Дітям про Євросоюз.