Оноре де Бальзак – ШБІЦ

Оноре де Бальзак

Browse By

Оноре́ де Бальза́к (фр. Honoré de Balzac; 20 травня 1799 — 18 серпня 1850) — французький романіст і драматург. Серія романів «Людська комедія», яка зображає панораму післянаполеонової Франції, вважається його головним твором.
Завдяки його завзятим спостереженням за деталями та за невикривлене висвітлення суспільства Бальзака вважають одним із засновників реалізму в європейській літературі. Він відомий за створення багатогранних персонажів, найменші з яких усе одно є складними, морально неоднозначними та цілковито людяними. Неживі об’єкти в його творах теж наділені характером, наприклад, часто описуваний ним Париж набуває людських властивостей. Його творами надихалися як багато відомих письменників, як Еміль Золя, Чарльз Діккенс, Гюстав Флобер, Джек Керуак, Куросава Акіра та Генрі Джеймс, так і філософів, таких як Фрідріх Енгельс. Багато творів Бальзака екранізували, і вони продовжують надихати нових письменників.
Бальзак був хворобливим упродовж усього свого життя, що могло бути спричиненим його напруженим робочим графіком. Його стосунки з родиною були завжди натягнутими через фінансові проблеми та особисті непорозуміння. 1850 року Бальзак одружився із Евеліною Ганською, польською поміщицею українського походження та коханням усього його життя; він помер у Парижі п’ять місяців по тому.
І хоч ім’я Бальзака відомо в усьому світі, а творчість досліджували вчені з різних країн, були факти з його біографії, про які ми почули вперше.
Факт № 1 Кажуть, письменниками не народжуються, і шлях до письменництва – вибір дорослої людини. А от Оноре де Бальзак написав свій перший твір – трактат «Про волю» – у 12-річному віці.
Факт № 2 Знаєте, ким за освітою був Бальзак? Зовсім не літератором! У свій час письменник здобув ґрунтовну юридичну освіту.
Факт № 3 У кожного з нас є улюблений автор. Бальзак також мав літературного фаворита, на якого посилався у своїх творах аж 174 рази! Не затягуватимемо інтригу – це Вільям Шекспір.
Факт № 4 Хто з нас не здавався після першої невдачі? Якби великий француз був менш стійким, навряд чи ви зараз читали б цю підбірку. Перший художній твір, віршована драма «Кромвель», виявилася провальним, але Бальзак не опустив руки і продовжив працювати.
Факт № 5 Найвідомішу епопею «Людська комедія» мали складати 144 твори, однак Бальзак устиг написати лише 96. Бережіть час – це найцінніший ресурс!
Факт № 6 Скільки героїв вигадав Бальзак? У романах, повістях, новелах і драмах письменника діють більше двох тисяч героїв, багато з героїв мандрують з твору у твір, але найчастіше з’являється лікар Орас Б’яншон.
Факт № 7 Натхнення – примхлива гостя, яка навідується тільки після довгих годин кропіткої праці. Тому часто робочий процес у Бальзака тривав по 14-16 годин на добу. Найдовший проміжок часу письменник писав роман «Втрачені ілюзії», а роман «Батько Горіо» – лише 40 днів.
Факт № 8 Якщо ви полюбляєте жанр детективу, дякуйте Оноре де Бальзаку: саме його вважають одним із передвісників та зачинателів улюбленого всіма жанру. Не вірите? Прочитайте «Червоний готель», «Темну справу», «Метра Корнеліуса» і все зрозумієте!
Факт № 9 Зараз мало хто пише листи, а епістолярний жанр звівся до повідомлень у соціальних мережах. Історія кохання Бальзака і Евеліни Ганської, яка стала його дружиною, – це 18 років листування і 144 листи від Оноре, сповнених слів ніжності й обожнювання.
За монументальною видатною постаттю завжди стоїть звичайна людина з своїми емоціями, страхами та вподобаннями. Якщо хочете краще зрозуміти Бальзака-людину, прочитайте роман «Луї Ламбер», або відвідайте Бердичів – маленьке місто великого кохання.