21 травня – День вишиванки 2020 – ШБІЦ

21 травня – День вишиванки 2020

Browse By

Цього року День вишиванки в Україні відзначатимуть 21 травня. У це свято українці по всьому світу одягають традиційні сорочки, жінки — сукні, і йдуть в них на роботу, навчання або просто на прогулянку. Також до Дня вишиванки традиційно проводяться святкові заходи — покази, паради і вуличні гуляння.
Міжнародний день вишиванки зародивсь ще у 2006 р. Тоді чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та пару викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України. Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 70 країн усього світу.
Ідеї, як можна провести свято день вишиванки
Карантин — не привід день вишиванки у 2020 році провести нудно. Навпаки, купа вільного часу та креативні ідеї створять феєричний настрій та поповнять сторінку в інстаграмі яскравими фото. Отже, цьогоріч 21 травня можна провести:
– флешмоб до дня вишиванки. Наприклад, зняти коротке відео, де кожен із ваших знайомих заспіває по рядку пісні “два кольори”. Змонтуйте відео та продемонструйте вокальні дані, відмінний настрій та патріотичні запал усьому світу;
– сімейну фотосесію. Для цього заздалегідь замовте вишиванки для родини на сайті й підберіть локацію. Це може бути садок на дачі, музей під відкритим небом або просто прогулянка містом. Різноманіття моделей вишиванок дозволяють підібрати вбрання для людей будь-якого віку та комплекції;
– день в колі родини на святі в день вишиванки. Пара чи родина з дітками в одному сімейному образі викличе фурор серед знайомих, а ваші знімки точно прикрасять шпальти місцевих газет. https://kalyna.store/den-vyshyvanky-2020
Маловідомі факти про вишиванку
1.Дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла до нас з Європи лише в XIX столітті.
2.Фрагменти української вишивки використовували багато відомих дизайнерів і будинків моди, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. Дизайнер одягу Анастасія Єршова зазначає, що тренд вишиванок в моді – циклічний.
3.Кілька років тому дизайнер Віта Кін одягла в українські вишиванки багатьох знаменитостей з усього світу: в її сукнях з традиційною вишивкою з’являлися Демі Мур, Діта фон Тіз, Кетрін Зета-Джонс і багато інших.
4. Після того, як українська вишивка стала з’являтися на одязі відомих людей, вона міцно закріпилася в модні тренди. Зарубіжні дизайнери не тільки робили сорочки та сукні, схожі на традиційні українські елементи, але і без поглиблення в українську культуру шили речі з вишивкою.

10 цікавих і маловідомих фактів про цей традиційний український одяг.