19 серпня – православні християни відзначають Преображення Господнє – одне із 12 найбільших православних свят. Слово преображення (грец. Метаморфосіс, лат. Transfiguratio) означає “перетворення в інший вид”, “зміна форми”.
Повна назва свята звучить так: Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Воно завжди відзначається в один і той самий день – 19 серпня. Свято встановлено на згадку про євангельську подію, коли троє апостолів побачили Ісуса Христа у всій його Божественній величі. У народі свято більш відоме під назвою Яблучний Спас, оскільки цього дня в храмах освячують плоди нового врожаю, символом котрого стали яблука.
Події свята Преображення Господнього
Свято Преображення Господнього вже в IV столітті займало чільне місце у церковному календарі, про що свідчить низка проповідей і повчань. Основний сенс цієї події полягав у тому, що Господь явив найближчим учням своє істинне Божественне єство, котре до цього було для них та інших послідовників зовсім неочевидним. Це мало зміцнити віру апостолів у годину випробувань. Так, Ісус Христос узяв із собою трьох найближчих учнів – Петра, Якова та Іоана – і зійшов з ними на гору Фавор. Піднявшись на вершину, Христос почав молитися. Під час молитви апостоли побачили, як Ісус преобразився: лице його сяяло – мов сонце, а одяг став білим як сніг. Таким чином, святкуванням Преображення Господнього церква урочисто сповідує й прославляє поєднання Божества і людства в особі Ісуса Христа.
Традиції святкування 19 серпня
Це традиційне свято нового врожаю. З апостольських часів церквою встановлено освячувати дозрілі плоди – яблука, груші, сливи, виноград, перш ніж вживати їх в їжу, з проголошенням при цьому молитви.
У Греції та Ізраїлі свято Преображення Господнього припадало на пору дозрівання винограду. Тому віруючі приносили грона в храм як знак подяки Богу. В Україні ж замість винограду в церкву прийнято приносити й освячувати яблука, від чого й пішла народна назва свята – Яблучний Спас. Згідно із народними повір’ями, виноград та яблука не можна вживати до 19 серпня, їсти їх дозволяється лише після освячення на Преображення Господнє. Крім того, особливо готуються до цього дня також пасічники. Їм треба освятити вулики, пригостити медом сусідів, особливо сиріт, немічних та знедолених.
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10655304-preobrazhennya-gospodnye-istoriya-znachennya-svyata-ta-tradiciji-yabluchnogo-spasa.html