30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек – ШБІЦ

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Browse By

Всеукраїнський день бібліотек відзначається в Україні щорічно 30 вересня вже понад п’ятнадцять років і є професійним святом працівників близько 40 тисяч діючих бібліотек. Сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, крім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. Її функції стають значно ширшими, адже там проводять виставки, конференції, брифінги та творчі вечори.
Всеукраїнський день бібліотек встановлений в Україні «…враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості…» згідно з Указом Президента України «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек» від 14 травня 1998 р. № 471/98.
У цей день вітання з професійним святом приймають бібліотекарі — провідники у світ знань, казок, подорожей, фантастики, наукових відкриттів. Їм відомі секрети класифікації книг, складання бібліографічних довідників та каталогів.
Бібліотекарі – вірні збирачі духовних скарбів, провідники у світ нового і непізнаного, справжні помічники та порадники на шляху до вершин знань і мудрості. Недарма ж так співпало, що День бібліотек і День пам’яті святих Віри, Надії, Любові і Софії відзначається в один день – 30 вересня.