День пам’яті жертв голодоморів – ШБІЦ

День пам’яті жертв голодоморів

Browse By

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують День пам’яті жертв голодоморів.
Він був запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом.
Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього”. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України. Голодомор спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані. Радянська влада злочинно замовчувала факт голоду як в Україні так і закордоном. Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії.
Нашим спільним обов’язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму, а також розповісти про причини, наслідки Голодомору та спротив злочинній політиці тоталітарного режиму. Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам’яті жертв Голодомору.
Цьогоріч колектив та учні ОЗО “Шкарівський академічний ліцей” разом із Балас Аллою Анатолівною, віддали шану загиблим у ті страшні роки хвилиною мовчання та поставили квіти і лампадки до пам’ятного знаку «Жертвам голодомору». Директор музею Андрій Петрович Ярошевич розповів про події в селі Шкарівка під час Голодомору.
Вшанувати пам’ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна традиційною хвилиною мовчання о 16:00, 28 листопада, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку у пам’ять про вбитих голодом.