ВЕЛИКДЕНЬ – 2021. Традиції та повір’я – ШБІЦ

ВЕЛИКДЕНЬ – 2021. Традиції та повір’я

Browse By

Великдень, або Світле Христове Воскресіння – найбільш очікуване свято для багатьох християн. Воно символізує воскресіння з мертвих Ісуса Христа, який прийняв смерть за гріхи людей та їх спасіння від страшних бід.
Великдень 2021 
Свято Світлого Христового Воскресіння не має сталої дати й щороку відзначається в різні дні. Дізнатися його дату можна за допомогою спеціальної таблиці – Олександрійської пасхалії. Так, у 2021 році Великдень припадає на 2 травня. Завдяки йому, зокрема, українці отримають додатковий вихідний на початку третього місяця весни.
Великдень: дивовижне воскресіння Христа
В основі свята Великодня лежить біблійна історія про те, як Син Божий воскрес із мертвих. Як розповідають Євангельські тексти, Ісусу Христу було відомо про намір одного з найближчих учнів зрадити його.
Сталося це невдовзі після прибуття Христа до Єрусалиму. За 30 срібняків його зрадив Юда. Після того Ісуса розіп’яли на хресті, а віддані учні поховали його в печері неподалік Голгофи, вхід до якої завалили величезним каменем.
На третій день після своєї смерті Ісус Христос воскрес із мертвих. У недільний день до Гробу Господнього прийшли жінки-мироносиці, які несли запашну олію, щоб за звичаєм того часу намастити нею тіло померлого. Натомість вони побачили ангела, який сповістив їм, що Ісус воскрес. Детальніше. 
Православна церква, зазвичай, використовує олександрійську пасхалію, а католицька – григоріанську.
До слова, католицький Великдень 2021 року відзначається 4 квітня. Так, різниця між нею і православною Пасхою становитиме майже місяць, хоча іноді вона сягає й півтора місяця.