День матері – 2021 – ШБІЦ

День матері – 2021

Browse By

Щороку в Україні День матері відзначають у другу неділю травня. У 2021 році це світле свято припадає на 9 травня.
Історія свята
У 1908 році американка Анна Джервіс оприлюднила ідею вшанування матерів у пам’ять про свою маму, яка рано пішла з життя. Влада прислухалася до неї і вже у 1910 році в Америці вперше святкували День матері. Згодом цей день стали відзначати в інших країнах світу.
День матері в Україні
Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча доля». Також, 1929 року «Союз українок» зініціював упровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.
У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну.
За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99. Відзначають його щороку у другу неділю травня.
Як відзначають свято
У цей день матусь і бабусь вітають та вручають символічні подарунки. Родини збираються разом, щоб подякувати своїй найріднішій людині за все і присвятити їй час. Ті, у кого мама померла, в цей день ходять на кладовище і моляться.VG Львів

Матеріал з Вікіпедії

Учні нашого ліцею дуже люблять і цінують своїх матусь, вони написали слова вдячності і подяки найріднішим!