1 травня  –  Свято Весни і Міжнародний день праці – ШБІЦ

1 травня  –  Свято Весни і Міжнародний день праці

Browse By

1 травня  –  Свято Весни і Міжнародний день праці, День глобальної любові, Міжнародний день соняшника, День захисту носорога, Європейський день, День директорів шкіл.
Свято Весни і Міжнародний день праці
1 травня – Міжнародний день праці, його офіційно святкують у 43 країнах, зокрема і в Україні.
День праці почали святкувати на знак пам’яті про робітничі протести в Чикаґо в США, які почалися 1 травня 1886 року.  Протестувальники вимагали впровадження 8-годинного робочого дня. Демонстрації учасників протесту закінчувалися сутичками с поліцією. Жертви були як серед правоохоронців, так і страйкарів.
За 3 роки Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про події у Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій.
В Україні День робітничої солідарності вперше відсвяткували у Львові — 1890 року. День Праці також був державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці. У 2017 Верховна Рада України перейменувала “День міжнародної солідарності трудящих” на “День праці”.
На сьогоднішній день свято відзначається у 143 країнах і територіях світу.
День глобальної любові
День глобальної любові був встановлений Фондом Любові в 2004 році. Його мета – плекати любов до нашої планети, одне до одного, до свободи, щоб люди у всіх країнах могли жити радісно і безстрашно.
Цього дня кажіть про любов коханим і близьким, даруйте теплі слова людям. Не піддавайтеся образам, просіть пробачення у тих, кого ви образили самі. І ви побачите як світ навколо вас стрімко змінюється.
Міжнародний день соняшника
Це нове неформальне свято святкують в різних містах світу 1 травня. Засновник традиції – британський міський садівник Річард Рейнолдс. Це йому спала на думку ідея, перетворити соняшник на символ гармонії між містом і природою.
Головна акція свята – садіння соняшників в місті у дворах, на пустирях, на вулицях, біля доріг, всюди, де знайдеться місце для квітки. Крім цього 1 травня проводяться всілякі екологічні заходи, конкурси, майстер класи тощо.  Девіз свята: навіть мала  справа і мале насіння може змінити навколишній світ на краще. Докладніше.