30 вересня – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК – ШБІЦ

Browse By

30 вересня – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек, у 1998 році Президент України підписав Указ, яким затвердив Всеукраїнський день бібліотек.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. У них працює понад 52 870 співробітників, а послугами книгосховищ користуються більше 17 мільйонів 490 тисяч читачів.
Бібліотека – це храм, де завжди народ зберігав духовність, знання та мудрість. У давнину бібліотеку називали «Дім життя», «Притулок мудрості», «Аптека для душі».
Перші згадки про бібліотеку сягають ІІІ ст. до н.е. Ще в часи Шумерської держави книги-таблички зберігали у спеціальних глиняних глечиках, на які вішали маленькі етикетки з вказівкою тематики текстів. Люди вірили, що той, хто візьме табличку без дозволу, буде покараний богами, а усі його нащадки стануть вигнанцями.
В Арабському халіфаті бібліотеки мали назву «Будинки мудрості» і були майже священними спорудами. Перш ніж увійти до бібліотеки, читачі вмивалися біля джерела, що розташовувалось  при вході. Читали вони, сидячи на бібліотечній підлозі, яку застеляли килимами.
У 43 р. до н.е. величезна бібліотека стала весільним подарунком. Римський полководець Марк Антоній подарував Пергамську бібліотеку, що налічувала майже 200 тисяч книг, єгипетській цариці Клеопатрі. Щоправда, історики й досі сперечаються щодо правдивості цього факту.
Перший список вимог до бібліотекарів запропонував італійський герцог Федеріко да Монтефельтро у ХV ст. У переліку  були освіта, приємний характер та зовнішність, красномовство.
Велику роль в історії бібліотек відіграв письменник Йоганн Гете. Він 30 років опікувався книгозбірнями. Саме Гете ввів ще кілька вимог до роботи бібліотекарів: вони мали оберігати книжкові фонди, вести облік книг та забезпечувати постійну роботу книгозбірень. А ще Гете ввів правило: «Книги, що повертаються в неналежному стані – не приймати».
1876 року була створена перша Американська бібліотечна асоціація, а згодом, у 1887-му – професійна бібліотечна школа. Їх засновником був директор Колумбійського університету Мелвілл Дьюї. Він активно долучав до роботи з книгами жінок, що викликало чимало розмов, адже до ХХ ст. бібліотекарями були лише чоловіки.
1955 року у своєму романі «Магелланова хмара» польський письменник Станіслав Лем пророкував створення унікальної тріонової бібліотеки:  «… У 2531 році було введено новий спосіб зберігання людської думки. Стали використовувати Тріон – маленькі кристали кварцу. Кристалик розміром з піщинку міг утримувати в собі стільки ж інформації, скільки міститься в стародавній енциклопедії. Була створена єдина для всієї земної кулі Центральна тріонова бібліотека… »
Джерело: Видавництво Старого Лева

В Шкарівському опорному ліцеї – гімназії до цього дня проводилось багато цікавих заходів.