Всесвітній день боротьби зі СНІДом – ШБІЦ

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Browse By

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня. Цей день започаткований з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної ВІЛ-інфекцією, а також як день пам’яті жертв цього захворювання.

Вперше цей день проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 1988 році. З тих пір багато державних, громадських та медичних організацй по всьому світу проводять в цей день освітні, а також діагностичні заходи.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНЕЙДС у світі з ВІЛ-інфекцією зараз живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19.5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування. Щороку, приблизно 1% від усіх обстежених на ВІЛ людей, отримують підтвердження позитивних результатів.

Протягом 10 місяців 2017 року, в Україні щодня реєстрували 48 випадків зараження ВІЛ, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смертей від СНІДу.

За офіційними даними ГУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»:

За період з 1987 – до 10 місяців 2017 року в країні зареєстровано 312 091 випадок ВІЛ-інфікування серед громадян України, 100 363 випадки захворювання на СНІД, та 44 221 випадок смерті від захворювань зумовлених СНІДом.

За оновленими даними станом на 1 листопада 2017, в установах охорони здоров’я під наглядом перебувало 139 394 ВІЛ-інфікованих громадян України, з яких 42 666 з діагнозом СНІД.

Найбільш високий рівень поширеності ВІЛ-інфекції в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській областях і в Києві.

Головною причиною смертності у хворих на СНІД залишається туберкульоз, який став причиною смерті для 52.1% померлих.

Слід зазначити, що близько половини ВІЛ-інфікованих, не знає про свій ВІЛ-позитивний статус.

Пріоритетні кроки в боротьбі з епідемією:

Достатнє інформування громадськості.

Забезпечення доступу до консультування та тестування.

Своєчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб послугами догляду та підтримки.

Антиретровірусне лікування.

Попередження нових випадків інфікування.

З 2008 року, найбільш частою причиною ВІЛ-інфікування українців став незахищений секс. Якщо в 2005 році відсоток інфікованих через сексуальні контакти становив 33 відсотки, то в 2012 виріс до 51. Згідно з даними 2017 року, їх показник склав 64 відсотки. Найбільша кількість інфікованих перебувають у віковій категорії від 15 до 30 років.

Оцінивши загрозу, що насувається і можливі катастрофічні наслідки, ще в 1987-му році Джеймс В. Бунн і Томас Неттер, два співробітника з питань громадської інформації, що працювали в Глобальній програмі по боротьбі зі СНІДом при Всесвітній організації охорони здоров’я, запропонували ідею організації Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом . Ця ідея була підтримана. Дата проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом була встановлена на 1-е грудня і вперше відзначена в 1988-му році. Відзначається щорічно з ініціативи ВООЗ, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/43/15.

Символ боротьби зі СНІДом – червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція в цій області. Сама стрічка, як символ розуміння та солідарності в цій нерівній боротьбі була взята на озброєння з весни 1991-го року. Ця ідея належала американському художнику з нетрадиційною орієнтацією Франку Муру. Він проживав в абсолютно провінційному містечку в штаті Нью-Йорк, де його сусіди, одна сім’я, що сподівалася на благополучне повернення своєї доньки – військового солдата з Персидської затоки, носила подібні стрічки, але жовтого кольору.