8 вересня – Міжнародний день грамотності – ШБІЦ

8 вересня – Міжнародний день грамотності

Browse By

Міжнаро́дний день гра́мотності, або Міжнаро́дний день гра́мотности, — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 8 вересня.
Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності — однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.
В рамках Порядку денного в області сталого розвитку на період до 2030 року ЮНЕСКО прагне досягти загального доступу до якісної освіти та кращих можливостей навчання для всіх різних вікових груп суспільства. Однією з цілей ЮНЕСКО є забезпечення того, щоб молоде покоління досягало певного рівня грамотності та математики, а також забезпечувало умови, щоб неграмотні дорослі мали можливість набути ці навички.
Нова п’ятирічна Стратегія ЮНЕСКО в області поширення грамотності серед молоді та дорослих (2020-2025 роки) включає чотири стратегічні пріоритетні області:
Розробка національної політики й стратегій в області поширення грамотності.
Задоволення освітніх потреб вразливих груп населення, особливо жінок і дівчаток.
Використання цифрових технологій для розширення доступу та поліпшення результатів навчання.
Моніторинг прогресу й оцінка програм поширення грамотності.
Щонайменше 773 мільйони молоді та дорослих у всьому світі досі не вміють читати та писати, а 250 мільйонів дітей не набувають базових навичок навчання грамоті. Неграмотних жінок більше, ніж чоловіків, і жінки також все більше залишаються позаду в цифровому середовищі. За матеріалами UNESCO
У нашому ліцеї- гімназії  цього дня проходили різні заходи. Вчителі української мови та літератури на уроках давали цікаві завдання , щодо історії виникнення свята. У бібліотечному центрі був оформлений інформаційний стенд,  а на перервах був показ відео.